La FAV també considera oportú adreçar als partits polítics les seves propostes per a millorar la ciutat:
FAV I LES ELECCIONS MUNICIPALS A SANT CUGAT
En primer lloc volem fer una consideració general dirigida a aquells que creguin que FAV està polititzada. És clar que hi ha responsables d’associacions que, a títol personal, tenen una preferència política. FAV respecta fermament aquestes decisions personals. Ara bé, com a Federació ens declarem del tot neutrals. El que fem a la FAV és agrupar-nos i opinar amb total independència de tot el que en la ciutat ens preocupa
Per altra banda, és molt freqüent que les nostres posicions siguin diferents a les del govern o a de l’oposició. Altres vegades coincideixen i és motiu per part nostra de molta satisfacció. El que cal, i nosaltres procurem que sigui així, és fer possible i fructífer el diàleg.
I ara, per a coneixement dels partits politics i dels ciutadans, volem exposar les qüestions que més ens preocupen.
1. Organització del territori. Durant la legislatura 2003-2007 s’havia d’aprovar la modificació del Reglament Orgànic Municipal i, per tant, tot el que fa referència a participació ciutadana i desconcentració. No han estat capaços de fer-ho i continuem amb unes normes pansides i desacreditades. En primer lloc, cal replantejar les competències dels consells i implantar-los a Sant Cugat Centre. L’asimetria actual perjudica als veïns del centre perquè no tenen els òrgans dels districtes. I, per sobre de tot, diem que el malestar de molts membres dels consells és perquè l’equip de govern no s’estima obrir la participació als ciutadans organitzats en associacions.
I també hem notat a faltar entesa entre les dues administracions municipals, la de Sant Cugat i Valldoreix. En benefici del ciutadà calen unes relacions fluïdes.
2. Pla d’equipaments. No s’ha fet el pla d’’equipaments, tot i que estava previst. El creixement tan ràpid de Sant Cugat no ha anat acompanyat dels corresponents equipaments. Tenim barris que poden estar acabats el 2008 i dubtem que en aquestes dates tinguin un centre cívic, un CEIP, un equipament esportiu, un CAP, etc.
I no podem oblidar la resta de barris que tenen també mancances. Uns exemples: escola bressol al barri del Monestir, piscina a Mira-sol, cobriment de la pista esportiva de Sant Francesc, pista de lliure disposició als barris que no en disposen, hotel d’entitats a la Casa de Cultura per les associacions que no tenen seu pròpia, donar un ús social al Casal de la Floresta, la ludoteca i el local pels joves de les Planes.....
Són molts els equipaments que falten i potser quatre anys no siguin suficients. Per tant,. cal aprovar un Pla d’Equipaments, amb la participació de les entitats i les associacions de veïns, i fixar les prioritats.
Dos equipaments sanitaris el tercer CAP de Can Mates i l’Hospital Sant Cugat-Rubí-Castellbisbal tenen ja els terrenys cedits a la Generalitat però encara estan per començar. Cal, sobretot, que el nou consistori estigui amatent per tal que el nou hospital disposi de llits suficients i tingui les especialitats quirúrgiques bàsiques.
3. Mobilitat, aparcaments i transport públic. Ens pot portar a un carreró sense sortida, al col·lapse circulatori el creixement de la població i com a conseqüència l’augment del parc d’automòbils, d’instal·lació de nous equipaments comercials: IKEA, sanitaris: l’Hospital de referència, educatius, ESADE, ampliació del Banc de Sabadell...
Cal fer aparcaments dissuasoris a les estacions actuals i futures i una bona xarxa de transport públic s’hauran de posar en marxa.
Si no es té tot això en compte. els que varen escollir Sant Cugat com un lloc tranquil per viure podrien veure la seva qualitat posada en qüestió
4. Seguretat ciutadana. L’arribada dels mossos d’esquadra i la bona coordinació amb la policia local, han suposat una disminució de la delinqüència i els robatoris en habitatges, que és el que més preocupa als veïns dels barris més allunyats del centre: Mira-sol, Can Trabal, la Floresta, Valldoreix…La participació de les associacions en les reunions amb l’Intendent dels Mossos d’Esquadra, han estat positives perquè hem pogut exposar les nostres preocupacions.
El nou consistori haurà de pressionar per tal que arribin els mossos que ens falten per disposar dels 82 previstos i perquè la seguretat ciutadana sigui un servei públic eficient que faci del tot innecessària la vigilància privada.
5. Política de residus. Estem convençuts que aquest és el gran repte per aquest i els propers consistoris. Dos han de ser els objectius d’una bona política: generar el mínim de residus possible; fer una bona separació i disposar a nivell supra-municipal d’unes bones infraestructures, plantes de triatge, compostatge, ecoparcs.
A Sant Cugat no hem assolit un nivell acceptable. No s’ha estès la recollida de la matèria orgànica. Tenim una planta de compostatge que provoca males olors i que treballa en un 20% de la seva capacitat i sobretot es fa un manteniment pèssim dels contenidors, tant de brossa com de paper i vidre.
Hem de dir que ha estat positiva la participació de FAV a la comissió de seguiment de l’Agenda 21, que ha permès portar a bon terme tot un seguit de projectes relacionats amb el medi ambient.
Esperem que els partits polítics que es presenten a les eleccions del 27 de maig tinguin en compte les consideracions que hem fet i ja saben, perquè som defensors del diàleg, que estem en disposició de ampliar els punts exposats i introduir-ne de nous que haguem pogut oblidar. I a tots els ciutadans els animem a llegir-les, comentar-les en les associacions a les que pertanyen i a participar en el procés polític optant per la candidatura que, al seu parer, defensi millor els seus interessos.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada